How to expand/merge SST data to WRF domain

Topics related to running the metgrid.exe program
Post Reply
francescomaicu
Posts: 24
Joined: Wed Nov 25, 2020 11:45 pm

How to expand/merge SST data to WRF domain

Post by francescomaicu » Tue Apr 13, 2021 8:24 am

Dear WRF supporters and User,
I'm running WRF for 4 days in the Euro-Mediterranean area.
I would like to use an SST from the CMEMS operational model Med-MFS, but it does not cover the whole WRF domain.
Alternatively the missing area (part of the Atlantic Ocean, North and Baltic Seas) could be filled with the SST of the Glocal Ocean model from CMEMS.
Do you have any idea or suggestion how to manage this issue?
Should I convert the latter into an invariant field ? But I'm not sure Metgrid could merge the two SSTs .
Any idea?
Thanks

Ming Chen
Posts: 1398
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:42 pm

Re: How to expand/merge SST data to WRF domain

Post by Ming Chen » Thu Apr 29, 2021 10:19 pm

I don't think metgrid is able to merge two SST data. You have to merge the SST datafiles in advance, and create a single SST file for metgrid to use.
WRF Help Desk

francescomaicu
Posts: 24
Joined: Wed Nov 25, 2020 11:45 pm

Re: How to expand/merge SST data to WRF domain

Post by francescomaicu » Fri Apr 30, 2021 7:57 am

Thank you Ming,
that's what I'm trying to do.
By the way, reading with attention in the WRF Users Manueal, I found an interesting topic at pag. 3-26.
Although less common, another situation where multiple data sources would be required
is when a source of meteorological data from a regional model is insufficient to cover the
entire simulation domain, and data from a larger regional model, or a global model, must
be used when interpolating to the remaining points of the simulation grid.
For example, to use NAM data wherever possible, and GFS data elsewhere, the following
values might be assigned in the namelist:

&metgrid
fg_name = '/data/ungribbed/GFS', '/data/ungribbed/NAM'
/

Then the resulting model domain would use data as shown in the figure below.
If no field is found in more than one source, then no prioritization need be applied by
metgrid, and each field will simply be interpolated as usual; of course, each source should
cover the entire simulation domain to avoid areas of missing data.
Did anyone use it?
Cound anyone recommend ?
Thank you

Ming Chen
Posts: 1398
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:42 pm

Re: How to expand/merge SST data to WRF domain

Post by Ming Chen » Fri Apr 30, 2021 6:12 pm

Hi,
I didn't use that option myself. Please try and see how it works.
WRF Help Desk

Post Reply

Return to “metgrid”