(RESOLVED) ungrib not reading 00 UTC time stamp

Topics related to running the ungrib.exe program
Post Reply
wrf_alessandro
Posts: 18
Joined: Tue Feb 11, 2020 8:30 am

(RESOLVED) ungrib not reading 00 UTC time stamp

Post by wrf_alessandro » Tue Aug 04, 2020 11:26 am

Hi all,

I am trying to use MPI-ESM data to force WRF, so I prepared the surface and pressure grib files and created a new Vtable.
When I run ungrib, I noted that dates are not read correctly; in particular, for each day, ungrib does not find/read the date at midnight (1980-01-02 00:00:00; 1980-01-03 00:00:00;...) although they are present in the GRIBFILEs, as shown below for 3D variables:

File format : GRIB
-1 : Institut Source T Steptype Levels Num Points Num Dtype : Parameter ID
1 : MPIMET unknown v instant 30 1 73728 1 P16 : 11
2 : MPIMET unknown v instant 30 1 73728 1 P16 : 33
3 : MPIMET unknown v instant 30 1 73728 1 P16 : 34
4 : MPIMET unknown v instant 30 1 73728 1 P16 : 52
Grid coordinates :
1 : gaussian : points=73728 (384x192) F96
lon : 0 to 359.0625 by 0.9375 degrees_east circular
lat : -89.28423 to 89.28423 degrees_north
Vertical coordinates :
1 : pressure : levels=30
plev : 3000 to 100000 Pa
Time coordinate : unlimited steps
RefTime = 1980-01-01 00:00:00 Units = days Calendar = proleptic_gregorian
YYYY-MM-DD hh:mm:ss YYYY-MM-DD hh:mm:ss YYYY-MM-DD hh:mm:ss YYYY-MM-DD hh:mm:ss
1980-01-01 00:00:00 1980-01-01 06:00:00 1980-01-01 12:00:00 1980-01-01 18:00:00
1980-01-02 00:00:00 1980-01-02 06:00:00 1980-01-02 12:00:00 1980-01-02 18:00:00
1980-01-03 00:00:00 1980-01-03 06:00:00 1980-01-03 12:00:00 1980-01-03 18:00:00
1980-01-04 00:00:00 1980-01-04 06:00:00 1980-01-04 12:00:00 1980-01-04 18:00:00

I'm not sure if the issue is due to some errors in the grib files or not; however, at the beginning of ungrib.exe the first date (1980-01-01 00:00:00) is read fine, as you can see from the attached ungrib.log.

Any help would be greatly appreciated.
Best,
Alessandro
Attachments
ungrib.log
(166.83 KiB) Downloaded 22 times

kwerner
Posts: 1926
Joined: Wed Feb 14, 2018 9:21 pm

Re: ungrib issue reading time

Post by kwerner » Wed Aug 05, 2020 6:45 pm

Hi,
Can you attach your namelist.wps file, the Vtable you're using, along with a couple of days of input data so that I can test this out? Also please let me know which version of WPS you are running. Thanks!
NCAR/MMM

Ming Chen
Posts: 1101
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:42 pm

Re: ungrib issue reading time

Post by Ming Chen » Wed Aug 05, 2020 10:19 pm

Please aslo tell what format of your input is, i.e., is it grib1 or grib2?
WRF Help Desk

wrf_alessandro
Posts: 18
Joined: Tue Feb 11, 2020 8:30 am

Re: ungrib issue reading time

Post by wrf_alessandro » Thu Aug 06, 2020 7:43 am

Hi All,

thanks for your replies. In the meantime I found the issue: I just changed the time units in grib files from day to hours and now ungrib works perfectly.

Alessandro

Ming Chen
Posts: 1101
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:42 pm

Re: ungrib issue reading time

Post by Ming Chen » Thu Aug 06, 2020 10:35 pm

Thank you for the update!
WRF Help Desk

wrf_alessandro
Posts: 18
Joined: Tue Feb 11, 2020 8:30 am

Re: ungrib issue reading time

Post by wrf_alessandro » Sun Aug 09, 2020 11:20 am

Hi All,
following my last post I moved on once ungrib worked. However, now I have a problem with metgrid: overall it works and produces the met_em files, but it is too slow. I looked at the log files and there are no relevant error messages, so I do not understand why it becomes so slow.
In case you have some time to check what is going wrong, I have attached all the files needed to replicate my issue (I used WRF4.2).
Thanks into advance for help,
Alessandro
Attachments
MPI-ESM_for_WPS.zip
(83.72 MiB) Downloaded 24 times

Post Reply

Return to “ungrib”