CLC Corine Land-Use into Geogrid -

Questions related to the use of new landuse, or geographical static data, or to modifications to the existing data
Post Reply
L Alvarez
Posts: 26
Joined: Tue Aug 13, 2019 6:17 pm

CLC Corine Land-Use into Geogrid -

Post by L Alvarez » Tue Aug 27, 2019 7:28 pm

Hello there,

I have downloaded the european coverage of Corine Land Use, and I have cut for my area of ​​interest. Then I projected for WRG84 ->
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps ... d-datasets

I have converted it to geotiff format ->
https://www.dropbox.com/s/o4lcg9egadmmj ... 3.tif?dl=0

Later I have converted it to ascii format ->

Code: Select all

gdal_translate -of AAIGrid hol3.tif h.asc
This has created me 3 files; .asc, .asc.aux.xml and .prj
Here I stand, I know that i have to reclassify the layers (USGS), I think, but I don't know how it's done and convert it to being read by Geogrid.

Anyone have experience here?..
Thank,

L. Alvarez

mgduda
Posts: 467
Joined: Mon Feb 26, 2018 7:35 pm

Re: CLC Corine Land-Use into Geogrid -

Post by mgduda » Wed Aug 28, 2019 8:40 pm

Rather than converting to ASCII and then to the binary format used by the geogrid program, you can convert a GeoTIFF directly to the binary raster format used by geogrid using GDAL's gdal_translate tool; e.g.,

Code: Select all

gdal_translate -of ENVI hola3.tif hola3.dat
The gdal_translate tool will print to the screen the number of columns and the number of rows in the dataset

Code: Select all

Input file size is 1107, 977
0...10...20...30...40...50...60...70...80...90...100 - done.
which you can use to rename, e.g., hola3.dat to 00001-01107.00001-00977 .
NCAR/MMM

L Alvarez
Posts: 26
Joined: Tue Aug 13, 2019 6:17 pm

Re: CLC Corine Land-Use into Geogrid -

Post by L Alvarez » Thu Sep 05, 2019 5:24 pm

Hello mgduda,

I'm still drifting with this matter.
With the following steps, I see that it conflicts with my SRTM terrain data at 3s, which used to work.
(attached all these files compressed)

My steps are:
1) I have a tif file georeferred to wgs84 (final.tif)
2) I use a python script to reclassify land use from 44 to 24 according to USGS (reclassify.py)
(I don't know if this step is strictly necessary. Can the model recognize the 44 native categories of Corine Land Use?)
./reclassify.py final.tif output.tif
3) I run gdal, to make geogrid executable as you suggested.
gdal_translate -of ENVI output.tif geogrid.dat
Input file size is 1920, 1011
0...10...20...30...40...50...60...70...80...90...100 - done.
4) rename then, geogrid.dat to 00001-01920.00001-01011
5) I create my index file ->
(With the geogrid.hdr file I extract some values)
ENVI
description = {
geogrid.dat}
samples = 1920
lines = 1011
bands = 1
header offset = 0
file type = ENVI Standard
data type = 1
interleave = bsq
byte order = 0
map info = {Geographic Lat/Lon, 1, 1, -17.173185353, 28.876852643, 0.000696270173958334, 0.00116987870227498,WGS-84}
coordinate system string = {GEOGCS["GCS_WGS_1984",DATUM["D_WGS_1984",SPHEROID["WGS_1984",6378137,298.257223563]],PRIMEM["Greenwich",0],UNIT["Degree",0.017453292519943295]]}
band names = {
Band 1}

Code: Select all

type=categorical
category_min=1
category_max=24
projection=regular_ll
dx=0.000696270173958334
dy=0.00116987870227498
known_x=1.0
known_y=1.0
known_lat=28.876852643
known_lon=-17.173185353
wordsize=4
tile_x=1920
tile_y=1011
tile_z=1
tile_bdr=0
missing_value = 0
units="category"
description="CORINE (UE project)"
6) I modify my GEOGRID.TBL
(I have doubts here)

Code: Select all

===============================
name=LANDUSEF
        priority=1
        dest_type=categorical
        z_dim_name=land_cat
        dominant = LU_INDEX
	...
	...
        landmask_water =        default:17,21      # Calculate a landmask from this field
	...
	...
	...
	...
        interp_option =        default:nearest_neighbor
        interp_option =       lan_3s:nearest_neighbor
	...
	...
	...
        rel_path =         lowres:modis_landuse_20class_5m_with_lakes/
        rel_path =        default:modis_landuse_20class_30s_with_lakes/
        rel_path=              land_3s:land_3s/
7) in my namelist.wps file
(geog_data_res = 'default','default','default','3s+land_3s',)
Attachments
2.png
1.png
geo_em.d04.nc.zip
(3.15 MiB) Downloaded 34 times
corine_land_use.zip
(163.38 KiB) Downloaded 42 times

L Alvarez
Posts: 26
Joined: Tue Aug 13, 2019 6:17 pm

Re: CLC Corine Land-Use into Geogrid -

Post by L Alvarez » Thu Sep 26, 2019 5:31 pm

Please, some help here!

dimaman
Posts: 6
Joined: Wed Jun 24, 2020 3:25 pm

Re: CLC Corine Land-Use into Geogrid -

Post by dimaman » Sat Mar 06, 2021 6:13 am

I know its been a while since this post was activated but i just wanted to ask, if u finally managed to change the USGS to Corine land use data successfully in the WPS. If u want please share the steps u followed to do so....Thanks in advance!!

Dimitris

Post Reply

Return to “New/Modified Static Data”