Height in timeseries

Any miscellaneous question/problem/comment related to WRF support that does not fit under any of the other category
Post Reply
neel14
Posts: 97
Joined: Fri Mar 15, 2019 6:52 am

Height in timeseries

Post by neel14 » Fri Mar 13, 2020 8:30 am

Hi,
I have confusion regarding the height levels of the vertical profiles from tslist.

I have a station with elevation of 46.7 m as shown in timeseries output. From the vertical profile data, I also get the geopotential height for the first level as 46.7 m. Since geopotential height is defined at the grid centres, shouldn't its value have been more than 46.7? Otherwise it means it's coinciding with the surface..

Kindly help me in understanding this.
Regards
Neeldip

weiwang
Posts: 5
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:24 pm

Re: Height in timeseries

Post by weiwang » Mon Apr 13, 2020 3:52 pm

As it is now in the code, the geopotential height is at model full levels, which means that the first level is at the surface. This will change since version 4.2, to be released later in April.

neel14
Posts: 97
Joined: Fri Mar 15, 2019 6:52 am

Re: Height in timeseries

Post by neel14 » Tue Apr 21, 2020 3:42 am

weiwang wrote:
Mon Apr 13, 2020 3:52 pm
As it is now in the code, the geopotential height is at model full levels, which means that the first level is at the surface. This will change since version 4.2, to be released later in April.
Thanks for sharing!

Post Reply

Return to “Miscellaneous”