GRID 4KM - AIR QUALITY

Topics specifically related to the wrf.exe program
Post Reply
ikhsanmurad
Posts: 10
Joined: Tue Jun 11, 2019 1:58 am

GRID 4KM - AIR QUALITY

Post by ikhsanmurad » Sat Jun 12, 2021 1:27 pm

Hi team.
I want to ask about the resolution.
How the best/ recommended get 4km resolution if i'm using the meteorological GFS 0.25 deg?
1. Nested with the ratio of 3. and then run wrf.exe
2. I'm only using the nested with ratio of 3 during WPS. After that, I copied that domain 3 only and changed to the parent domain.
and then i run wrf.exe
3. from the beginning (during WPS), i'm directly using the resolution 4km.

Kindly advise me.

Regards,
Ikhsan

Ming Chen
Posts: 1658
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:42 pm

Re: GRID 4KM - AIR QUALITY

Post by Ming Chen » Mon Jun 14, 2021 10:34 pm

Hi, Ikhsan,
Please see my answers below:

1. Nested with the ratio of 3. and then run wrf.exe

This is a good option. You may choose 12km-4km for the parent and child domain.

2. I'm only using the nested with ratio of 3 during WPS. After that, I copied that domain 3 only and changed to the parent domain.
and then i run wrf.exe

I am not sure what you mean. Please clarify

3. from the beginning (during WPS), i'm directly using the resolution 4km.

This is to recommended. It is better to run a nested case as suggested in (1)
WRF Help Desk

ikhsanmurad
Posts: 10
Joined: Tue Jun 11, 2019 1:58 am

Re: GRID 4KM - AIR QUALITY

Post by ikhsanmurad » Tue Jun 15, 2021 6:36 am

for the option (2) i'm planning like this:
1. run geogrid, ungrib and metgrid with the nested.
so, the result will get met_d01, met_d02 and met_d03
2. after that i'm copied only met_d03 (4km resolution i wanted) into one file and rename all domain as met_d03 to met_d01.
3. and then, i'm run WRF ONLY that domain (4km).

Regards,
Ikhsan

Ming Chen
Posts: 1658
Joined: Mon Apr 23, 2018 9:42 pm

Re: GRID 4KM - AIR QUALITY

Post by Ming Chen » Tue Jun 22, 2021 9:49 pm

Ikhsan,
I guess I understand what you are trying to do. This is not a 'standard' way we run WRF over high-resolution domain, but I expect that this way should work. Please keep me updated about the result.
WRF Help Desk

Post Reply

Return to “wrf.exe”