Scheduled Downtime
On Friday 21 April 2023 @ 5pm MT, this website will be down for maintenance and expected to return online the morning of 24 April 2023 at the latest

metgrid - SST interpolation

carocruz

New member
I am trying to run a climate simulation using the initial conditions of a CMIP6 model (2.8° resolution)

The results show inconsistencies with some variables: SST and T2.

I attached results from a wrfout_d01, where the SST is not interpolated, which affects other variables such as T2.

Then, I'm checking met_em.d01 and wrfinput_d01, and found that SST is never interpolated.

I think the problem is in METGRID.TBL but I don't know how to proceed.

I appreciate any guidance on this error.

Caro
 

Attachments

  • T2_wrfout_d01.png
    T2_wrfout_d01.png
    105.5 KB · Views: 3
  • sst_wrfout_d01.png
    sst_wrfout_d01.png
    22.3 KB · Views: 3
  • sst_wrfinput.png
    sst_wrfinput.png
    21.4 KB · Views: 2
  • SST_met_em.d01.png
    SST_met_em.d01.png
    20.4 KB · Views: 2
  • LH_wrfout_d01.png
    LH_wrfout_d01.png
    182.1 KB · Views: 2
  • landsea.png
    landsea.png
    20.5 KB · Views: 3
Hi,
Apologies for the long delay in response. If you are still experiencing this problem, are you using an external SST data (in addition to the CMIP6 input)? If so, do you also include a landsea mask with it?
 
Thanks, I could solve it.

I changed the SST interpolation in METGRID.TBL.

name=SST
interp_option=sixteen_pt+wt_average_16pt+search
masked=land
interp_mask=LANDSEA(1)
fill_missing=-1.E30
missing_value=-1.E30
flag_in_output=FLAG_SST

After that, landsea mak and SST in the wrfinput file were interpolated correctly, therefore the wrftouts look better.
 
Top