Problems with metgrid using ERA5 data

Questions/topics related to the first-guess input meteorological data, and Vtables
Post Reply
AlRodSan
Posts: 2
Joined: Wed Feb 19, 2020 12:06 pm

Problems with metgrid using ERA5 data

Post by AlRodSan » Wed Feb 19, 2020 3:37 pm

Hi everyone. I'm recently working with ERA5 data and I'm having some issues with metgrid.exe execution. After downloading ERA5 data via Python API, I followed all the steps of this post:
https://dreambooker.site/2018/04/20/Ini ... with-ERA5/
and all ungrib files are created successfully. However, as I run metgrid.exe, I get this error:

-bash-4.2$ ./metgrid.exe
WARNING: In METGRID.TBL, FLAG_LOGSFP is given as a flag more than once.
Processing domain 1 of 4
Processing 2015-07-12_00
FILE
PRES
ERROR: Error in ext_pkg_write_field
--------------------------------------------------------------------------
MPI_ABORT was invoked on rank 0 in communicator MPI_COMM_WORLD
with errorcode 70024608.

NOTE: invoking MPI_ABORT causes Open MPI to kill all MPI processes.
You may or may not see output from other processes, depending on
exactly when Open MPI kills them.
--------------------------------------------------------------------------

I attach also the metgrid.log file. It seems to me that it stops working for no reason!

What is happening in here?? I've been days trying to figure it out but I'm giving up.

Any help would be very appreciated.

Regards,
Alex.
metgrid.log
(86.71 KiB) Downloaded 13 times

kwerner
Posts: 1784
Joined: Wed Feb 14, 2018 9:21 pm

Re: Problems with metgrid using ERA5 data

Post by kwerner » Wed Feb 19, 2020 11:37 pm

Hi Alex,
This error typically means that surface data are missing. Start by checking that all of the 3D meteorological fields in your input data also include surface data.
NCAR/MMM

AlRodSan
Posts: 2
Joined: Wed Feb 19, 2020 12:06 pm

Re: Problems with metgrid using ERA5 data

Post by AlRodSan » Sun Feb 23, 2020 10:41 am

You were right, the problem was that the number of variables in SFC archive and model levels archive didn't match.
Thank you!!

kwerner
Posts: 1784
Joined: Wed Feb 14, 2018 9:21 pm

Re: Problems with metgrid using ERA5 data

Post by kwerner » Mon Feb 24, 2020 6:31 pm

I'm glad you were able to figure it out! Thank you for letting me know.
NCAR/MMM

Post Reply

Return to “Meteorological Input Data”